lauantai 24. marraskuuta 2012

Jaa, että onkos nyt talvi??

Kun Paksu Leidi muisteli kouluaikaansa ja sitä mitä silloin opetettiin koulussa vuodenajoista, niin siitä heräsi tämä kysymys. Onko nyt talvi vai syksy???
Monet tuntuvat olevan sitä mieltä, että on syksy. Itse muistelin, että olisi joskus opetettu marraskuun kuuluvan talveen... No oli kuinka vain, Paksu Leidi päätti tarkastella asiaa lähemmin, esim. Wikipediasta
Sieltähän löytyi kaksikin paikkaa, missä tätä asiaa käsiteltiin. Otsikoissa: Vuodenaika ja Suomen Ilmasto.
Mutta asia ei olekaan ihan niin yksinkertainen kuin luulisi!
Tässähän tämmönen vanhempi Leidi menee ihan sekaisin!
Juu.. Kun sitä vuodenaikaa voi kuulema tarkastella kolmesta eri näkökulmasta: tähtitieteellisesti, termisesti ja kolmen kuukauden tilastovuodenaikoina.
Nuo kolmen kuukauden tilastovuodenajat ovat ne kaikkein helpoimmat.. Ja siinä todellakin marraskuu laitetaan syksyyn: syyskuu, lokakuu, marraskuu. Talveen kuuluvat sitten joulukuu, tammikuu ja helmikuu..
Kevättä ovat maaliskuu, huhtikuu ja toukokuu. Ja kesään sitten kesä-, heinä-, ja elokuut. Helppoa, kuin mikä!!!
Entäs sitten ne muut näkökulmat??
Tähtitieteelliset vuodenajat kulkevat kesä- ja talvipäivänseisausten sekä kevät- ja syyspäiväntasausten mukaan. Nämä ajankohdat ovat siinä 20:nnen päivän kohdalla, maalis-, kesä-, syys-, ja joulukuussa.

(Paksu Leidi vähän tässä typistää ja lyhentää näitä selostuksia..)

Termiset vuodenajat taas kulkevat lämpötilojen mukaan: Talvi on aikaa, jolloin lämpötila on pysyvästi alle 0 astetta.

NÄIN.
Tästä voi sitten jokainen valita oman mielensä mukaisen määritelmän siitä, mikä on oikeastaan talvi.
Riippumatta nyt sitten siitä, minkä vuodenajan valitsitte, toivotan oikein hyvää jatkoa sille vuodenajalle!
Ja huomenna taas mennään Hämeenlinnaan! Moi!

4 kommenttia :

  1. No juu... periaatteessa blondina tai ainakin aika vaaleana naishenkilönä ja muutenkin yksinkertaisen elämän tavoittelijana olen taipuvainen ajattelemaan asiaa noina kolmen kuukauden vuodenaikoina. Näin olen itse mielessäni asian ajatellut jo pitkään, vaikka termiset kasvukaudet ynnä muut mitä sanoisi. Kai se vähän riippuu siitäkin, ollaanko etelässä vai pohjoisessa, täällä etelässä harvemmin ollaan koko marraskuu pysyvästi alle 0 asteessa, tai edes puolet marraskuusta. Eikä ole luntakaan, minusta se on talven merkki.
    Mutta nää on varmaan enempi makuasioita kuin mitään kiveen kirjoitettuja sääntöjä. Mielenkiintoista pohdintaa. Minua ihmetyttää se, miten moni täällä etelässä haikailee lunta jo marraskuussa. Kun sehän on aika epänormaalia, varsinkin se, että tulisi pysyvää lunta silloin. Valkoisen joulunkin todennäköisyys taitaa olla vain noin 50 %, tuntuu että haikaillaan ihan mahdottomia. Ja ihan turhia, ainakin omasta mielestäni. Vihreä joulu on ihan yhtä joulu kuin valkoinenkin.

    VastaaPoista
  2. Jaahas,täällä ei ole lunta yhtään,mut siitä huolimati tuntuu talvelta.Vaikka lämpötila on välillä plussan puolella,+7 astettakii väläytteli täällä.On ollut joinakin aikoina et marraskuussa on ollut metrikii lunta jo ja välillä vähemmän.Tässä oon tosin pistäny tämän marraskuun syksyn piikkiin,mutta aatelkoon ken sitten miten haluaa.Tänne luvattiin tällä viikolla lunta saas nähä,..Jouluksi lunta,se on tärkeintä ♥

    VastaaPoista
  3. Silloin, kun alettiin rakentamaan tätä mökkeröistä, yhdeksän vuotta sitten, lokakuussa tuli jo pysyvä lumi. Kyllä minusta silloin oli jo talvi. Nyt marraskuun loppupuolella, kun ei näy lumen hiventäkään, niin onko joku syystalvi vai mikä? Mutta kun muistelee viime talvea ja sitä kolauksen määrää, niin ei kauheasti, ainakaan vielä, haittaa ettei lunta ole saatu.

    VastaaPoista
  4. Kiitos vaan kommenteista! Tässä nyt kaikille yhteisesti vastausta: Niin..kun Suomi on tällänen pitkähkö maa, niin tänne mahtuu monenlaista "ilmastoo", pohjosessa on jo lunta, kun etelässä vielä vihertää. Mutta Paksun Leidin lapsuudessa kyllä täällä etelässäkin oli lunta jo marraskuussa!!! Siitä on ikäviä muistoja, miten piti kouluun raahata sukset jo marraskuun alussa...No...toisaalta oikein pimeä, harmaa, sateinen keli aiheuttaa syysmasennusta, joten ei sekään niin kivaa ole...Onneks vaan pari kuukautta! Todellakin vähän makuasia ja riippuu siitä kuinka päin "katsoo" tätä syys-talvi-juttua.. Paksu Leidi asuu (onneksi!?) kerrostalossa, joten ei ole tuota lumen kolaamista, huh-huh! Vaikka enhän minä sitä kolaisikaan, puoliso varmaan joutuisi hikihommiin, jos asuttais omakotitalossa. "Kaikissa asioissa on kaksi puolta: hyvä ja huono", on Paksulla Leidillä tapana sanoa. Eikö vain olekin? Ja toiset tykkää lumitöistä ja toiset ei. Paksun Leidin isä (joka on jo 92-vuotias) tykkää lumitöistä, tekee niitä omassa taloyhtiössään, vaikkei kukaan ole puhunut eikä pukahtanut eikä käskenyt! 92-vuotiaana!!! Että silleen... (Omena on nyt pudonnut aika kauaksi puusta)...

    VastaaPoista